13-08-2010

Schiet op!

Dames en heren; we hebben een nieuwe Michael Jackson!!! Tromgeroffel, trompetten en duizend blije kinderen. Het blijkt Caro Emerald te zijn. Geen gebleekte, neusloze pedofiel, maar een gezellige, Nederlandse zanglerares. Niemand had voor dit jaar van haar gehoord, maar nu is ze wereldberoemd in Nederland (is dat mogelijk?). Leuk voor haar en leuk voor ons. Maakt ze hopenlijk wat meer haast met haar nieuwe cd.

Wachten is nooit leuk. Zoals het wachten op het nieuwe kabinet. Wachten bij het bloedprikken omdat alle bejaarden op het vroegst mogelijke punt voor de deur gaan zitten terwijl werkende mensen wél een andere, nuttige bestemming hebben dan het crematorium. Wachten in de rij voor een attractie in een of ander "pret"park. Of in de file.

De file is met enige zekerheid de meest nutteloze tijdsperiode van de dag. Zeker als je terug komt van je werk, of op tijd bij een vergadering wilt zijn. En wat te denken van de trip naar de vakantiebestemming. Drie kinderen op de achterbank die elkaar systematisch om zeep proberen te helpen met puzzelboeken en knuffelbeesten sta je heerlijk tegen de achterkant van een Peugeot 307 te kijken. Alleen al door dat laatste schrikbeeld ben ik 4 jaar niet op vakantie geweest.

Geen grap.

Het probleem met op vakantie gaan in het hoogseizoen is simpelweg de reis. Er gaan te veel mensen op pad, zoveel zelfs dat de ANWB niet meer kan voorspellen wanneer de drukke dagen zijn. Iedere dag is tegenwoordig druk. Geen klacht; een observatie. Het moge duidelijk zijn dat ik graag autorij, maar aangezien niemand voor zijn plezier in de file staat, ben je genoodzaakt naar een shitload aan chagrijnige gezichten te kijken.

Als iedereen wat vrolijker kijkt, is die file echt zo rot niet meer. Dat juist ik dit moet zeggen...

Het is best grappig om de gewoontes van de file-bestuurders te bekijken. Mensen peuteren in hun neus, verorberen enkele Big Tasty's of luisteren gebiologeerd naar de radio. Niets mis mee, op 3FM is er altijd wel wat leuks te horen, maar toch vraagt iedereen zich onwillekeurig af waarom ze überhaupt in de rij staan. Oké het is druk, veel mensen op de weg. Maar waarom betekent dat gelijk dat iedereen met een sukkelgang over de snelweg rijdt? Het mag dan nog wel druk zijn; als iedereen 100 rijdt is er toch niets aan de hand?

Het probleem zit hem denk ik in het feit dat iedereen met meerdere dingen tegelijk bezig is tijdens het rijden, of het nu file is of niet. Bellen, internetten, eigenaren van een Range Rover kunnen zelfs tv kijken, ookal kan ik me niet voorstellen dat iemand voor zijn plezier in de file de uitslag van Holland's Got Talent gaat zitten kijken.

De mens wordt teveel afgeleid tijdens het autorijden. Enorme billboards van een gephotoshopte Inge de Bruijn. Koeien. Ferrari's, Aston Martins, Lamborghini's. Brandjes. Wegwerkzaamheden. Of mijn favoriet; het uitlachen van geschaarde caravans. Mensen moeten vaart minderen en we staan vast.

Er is eigenlijk maar één oplossing mogelijk en Italië wijst ons daarin de weg. Het land van de pizza, pasta en seksistische premiers wordt nu ook het land van de snelheid. Het maximum is namelijk verhoogd naar 150 km/h en zoals we weten vanuit Duitsland, werkt dat ideaal in het oplossen van files. Het wegennet kan het aan en mensen zijn sneller op de plaats van bestemming. En hoewel de impact bij 150km/h heviger is als bij 120km/h, betekent dat wel dat alle Peugeot's en caravans het niet overleven.

Berlusconi is geniaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten