18-12-2010

Kerst

De kerst komt er weer aan en er moet me iets van het hart. Ben ik namelijk de enige die dit zogenaamd gezellige feest een ongelofelijk irritante periode van het jaar vind?

Kerst is begonnen om de verjaardag van Jezus te vieren en is in de loop der jaren verandert tot een feest waarbij families bij elkaar komen en genieten van elkaars warmte en aanwezigheid. Waarom hebben we daar de kerst voor nodig? Volgens mij zit er iets goed mis in de familie als je de kerst als excuus nodig hebt om elkaar eens op te zoeken.

En sowieso, waarom zouden we de verjaardag van iemand vieren waarvan het grootste deel van de bevolking (me incluis) überhaupt niet gelooft dat deze bestaan heeft?

Kerst is steeds meer verworden tot een ongelofelijk platgetreden excuus voor winkels en bedrijven om extra winst te maken en te commercialiseren. Het is meer een traditie geworden dan een evenement van de huidige tijd en zoals Citroen al in hun geniale marketingcampagne voor de DS3 zei: "Waarom achterblijven in oude tradities?".

Kerst voegt werkelijk niets toe aan de levenswijze van de mens. Heeft geen sociaal nut en helpt al helemaal niet om de band onderling te versterken. Deze verslechterd eerder; meer dan 40% van Nederland heeft immers aangegeven dat al die verplichte familiebezoeken het meest irritante aan de kerst is. Niet dat het niet leuk/gezellig is met de familie; maar waarom die enorme verplichting? Volgens mij leven we in een tijdperk waarin we allemaal zelf wel kunnen bepalen wat we kunnen en willen doen!

En dat brengt mij op het enige hoogtepunt van de decembermaand; Serious Request van 3FM. Al voor het zevende jaar sluiten drie van de 3FM dj's zich op in een groot glazen huis op een plein ergens in Nederland en draaien ze op betaalde aanvraag nummers om zo geld in te zamelen voor een goed doel. Of je daaraan meedoet of niet is een sociale verplichting noch een manier om jezelf te verrijken, maar de manier waarom het evenement is opgezet is, maakt toch dat je eraan meedoet. Ik vind het heerlijk om overdag de televisie aan te hebben en naar de complete gekte rond het huis te kijken.

Of het nu de smerige verhalen van Giel, de flauwe humor van Coen of de bizarre meezingacties van Gerard zijn; het is amusante televisie en goede muziek gecombineerd. Een gat wat de Voice of Holland inmiddels heeft achtergelaten. Iedereen verdrukt zich voor het glas om een glimp op te vangen van "de drie" en hun envelop met zuur gespaard geld door de brievenbus de duwen. Vooral tijdens de latere dagen lijkt het glas wel een herhaling van de halve finale van FA-cup "89. Alleen dan zonder de doden...

In zes dagen krijgt 3FM het voor elkaar om het hele land bij elkaar te rapen en eensgezind en met een groot gevoel voor samenhorigheid de winter door te komen. Daar hebben we echt geen verzonnen sociaal werker meer voor nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten